PKR bina rumah panjang di Saratok, Kemaluan besar untuk BN Sarawak?

Posted by MELANAU BLOGGER

Menurut laporan portal Selangorku, rumah panjang sebelum ini yang menempatkan '20 pintu' telah hangus dalam satu kebakaran 2 tahun lepas, namun bantuan dari kerajaan BN yang berjumlah RM12,000 tidak memadai untuk menampung pembinaan semula rumah panjang tersebut.

Oleh sebab itu, kerajaan PKR Selangor bermurah hati untuk membiayai segala kos pembinaan semula yang bernilai RM360,000. Rumah panjang yang dikenali sebagai Rumah Unding telah dirasmikan sendiri oleh menteri besar Selangor Tan Sri Khalid awal bulan lalu di Ulu Kerian, Saratok.

Hakikatnya, perkembangan ini adalah "satu kemaluan besar" untuk Barisan Nasional Sarawak?

Kisah-kisah penduduk pendalaman yang kurang mendapat perhatian dari pihak kerajaan bukan perkara asing di negeri Sarawak, bahkan pihak kerajaan kelihatan sangat "selesa" mengklasifikasikan sebagai kes terpinggir.

Diceruk kampung yang dikenali sebagai 'kawasan putih', yang dianggap calon "tunggul kayu" pun akan menang pilihan raya, biasanya pihak Barisan Nasional seolah sengaja mengabaikan serta kurang beri perhatian.

Sehinggalah kawasan itu menjadi idaman pembangkang, dan bertukar jadi kawasan hitam, atau kawasan panas. waktu itu barulah Barisan Nasional akan menggemparkan segala keperihatinan dengan peruntukan berjuta-juta untuk memikat hati rakyat.

Inilah yang menyebabkan perlunya kehadiran serta peranan pembangkang untuk membantu rakyat...?

Malang sekali, pihak Pakatan Rakyat gemar bertanding di kawasan-kawasan yang sudah membangun dan maju, supaya kerja mereka lebih mudah. Jika mereka memenangi pilihan raya, maka mereka boleh mengumumkan kejayaan mereka memajukan kawasan itu dalam satu malam. Ini terjadi di Selangor dan Pulau Pinang...

Sebab itu mereka mensasarkan Johor, mereka boleh mengaku kemajuaan Johor yang ada hari ini sebagai bukti kejayaan Pakatan Rakyat. Bukankah sangat mudah, mendabik dada diatas penat lelah bertahun-tahun usaha orang lain?

Pakatan Rakyat sepatutnya lebih jujur meneroka kawasan-kawasan pendalaman yang dikuasai "calon tunggul kayu". Buktikan diri anda ikhlas kepada rakyat...buktikan!

Walau bagaimana pun, sebagai rakyat biasa, saya ucapkan tahniah kepada kerajaan PKR Selangor kerana sudi membantu membina rumah panjang untuk penduduk iban di Ulu Kerian, Saratok.

Related PostPost a Comment

MELANAU BLOGGER™ tidak bertanggungjawab terhadap sebarang komen, provokasi, hasutan atau sebarang unsur jenayah yang menyalahi undang-undang Negara. Setiap komen adalah liabiliti peribadi pihak yang membuat komen.

PENAFIAN

Anda dinasihatkan agar tidak mengakses atau menggunakan sebarang maklumat di MELANAU BLOGGER™ jika terdapat ketidaksesuaian. Sila tinggalkan laman ini dengan serta-merta.

Semua catatan di blog ini hanyalah pandangan peribadi dan tidak mewakili mana-mana pihak atau parti politik.

Admin blog MELANAU BLOGGER™ tidak bertanggungjawab kepada anda, atau sesiapa sahaja yang membuat sebarang tuntutan bagi kehilangan, kemusnahan (secara langsung atau tidak langsung), kos, liabiliti atau gantirugi terhadap ketidaktepatan, hakcipta serta kesilapan maklumat atau media yang terdapat dalam blog ini.

(since august 2009)


PERHATIAN

Kepada rakan-rakan blogger, jika link blog anda belum dipautkan atau telah tericir, sila tinggalkan pesan diruangan komen, agar saya dapat memautkan link rakan-rakan.
terima kasih.

review www.melanaublogger.com on alexa.com