Friday, August 20, 2010

Home » , , , , , » Melanau kaum terawal yang utamakan kepercayaan dan adat istiadat

Melanau kaum terawal yang utamakan kepercayaan dan adat istiadat


KUCHING: Melanau merupakan antara kaum terawal di negeri ini yang amat menitikberatkan kepercayaan serta adat istiadat.

Penolong Pegawai Penyelidik Seksyen Melanau Majlis Adat Istiadat Sarawak Hat Hoklai, berkata walaupun terpaksa bersaing dalam arus kemodenan namun masyarakat Melanau tidak mengabaikan adat yang menjadi amalan mereka sejak dahulu.

Menurut Hat, masyarakat Melanau juga dikatakan mempunyai persamaan dengan masyarakat Melayu justeru masyarakat ini dilihat sebagai cabang daripada masyarakat Melayu.

“Namun demikian, masyarakat Melanau tetap mempunyai budaya dan adat resam tersendiri yang boleh dilihat dalam aspek kehidupan mereka seperti kelahiran, perkahwinan dan juga kematian.

“Kini sebanyak 80 peratus masyarakat Melanau beragama Islam, 15 peratus pula beragama Kristian, bagaimanapun terdapat juga masyarakat Melanau yang masih ‘pagan’ (tidak ber-agama),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan cera-mah sempena ‘Sarawakian Series Talk’ di sini semalam.

Ceramah yang dianjurkan Pustaka Negeri itu telah di-sertai oleh 250 peserta berbilang kaum daripada pelbagai jabatan dan juga pertubuhan bukan kerajaan.

Hat dalam ceramah tersebut juga memberitahu kaum Melanau telah menduduki negeri ini sejak kurun ke-10 dan ke-12 yang dipercayai datang dari Yunan, selatan China.

“Antara penempatan terawal kaum Melanau adalah di daerah Mukah iaitu di pekan Mukah, Kampung Tellian Mukah, Kampung Medong Dalat, Matu, Daro, Bintulu, Tatau dan Miri.

“Selain itu, terdapat rumah panjang Melanau di Kampung Sok Matu yang merupakan antara rumah panjang yang masih kekal sehingga kini,” katanya.

Tambah beliau lagi, masyarakat kini juga boleh melawat atau melihat sendiri rumah panjang Melanau yang telah dibina di Kampung Budaya Sarawak.

Beliau dalam ceramah tersebut juga memberitahu antara aktiviti yang masih dikekalkan oleh masyarakat Melanau masa kini adalah kepercayaan Pesta Kaul.

“Kaul ini diraikan sebagai satu upacara keraian masyarakat Melanau dan semasa festival ini masyarakat Melanau amat dilarang berada di laut untuk tempoh tiga hari mulai festival tersebut diadakan,” katanya.

source: Borneo Post


Artikel Berkaitan,
Adat Istiadat, Budaya, Etnik Sarawak, Kaum Melanau, Minoriti Sarawak, Pesta Kaul

0 comments:

Post a Comment

MELANAU BLOGGER™ tidak bertanggungjawab terhadap sebarang komen, provokasi, hasutan atau sebarang unsur jenayah yang menyalahi undang-undang Negara. Setiap komen adalah liabiliti peribadi pihak yang membuat komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER / PENAFIAN

Anda dinasihatkan agar tidak mengakses atau menggunakan sebarang maklumat di MELANAU BLOGGER™ jika terdapat ketidaksesuaian. Sila tinggalkan laman ini dengan serta-merta.


Semua catatan di blog ini hanyalah pandangan peribadi dan tidak mewakili mana-mana pihak atau parti politik.


Admin blog MELANAU BLOGGER™ tidak bertanggungjawab kepada anda, atau sesiapa sahaja yang membuat sebarang tuntutan bagi kehilangan, kemusnahan (secara langsung atau tidak langsung), kos, liabiliti atau gantirugi terhadap ketidaktepatan, hakcipta serta kesilapan maklumat atau media yang terdapat dalam blog ini.

(since august 2009)


About Me

 

COUNTER


ALEXA

PING

My Ping in TotalPing.com
SEO Stats powered by MyPagerank.Net
HTML hit counter - Quick-counter.net